KAUPUNKIKEHITYS

Esittelyssä: The Kendeda Building – talo, joka antaa enemmän kuin ottaa

Georgia Tech -teknillisen korkeakoulun kampuksella Yhdysvalloissa sijaitsee yksi uraauurtavimmista kestävän kehityksen rakennuksista. The Kendeda Building on suunniteltu rakennukseksi, jonka on tarkoitus toimia suunnannäyttäjänä ekologisesti ja sosiaalisesti kestävälle rakentamiselle.

The Kendeda Building for Innovative Sustainable Design on Georgian osavaltion ensimmäinen ja maailman 28. rakennus, jolle on myönnetty Living Building Challenge 3.1 -luokitus. Tämä haastava luokitus myönnetään vain rakennuksille, jotka täyttävät tiukat vaatimukset energian, veden ja materiaalien käytön sekä sosiaalisen vastuullisuuden osalta.

 

Rakennus käyttää ekologisia ja innovatiivisia ratkaisuja sekä energian säästämiseksi että kestävän vedenkäytön edistämiseksi. Kendeda Building tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa ja käsittelee veden vastuullisesti. Rakennus kerää sadevettä ja palauttaa luonnolle enemmän puhdasta vettä kuin se kuluttaa. Eivätkä positiiviset vaikutukset rajoitu vain ympäristöön: ihmisten hyvinvointi on yksi Living Building Challenge -luokituksen olennaisista osa-alueista. Ja sitä Kendeda Building alkoi tuottamaan poikkeuksellisesti jo ennen valmistumistaan.

Rakennus kuin metsä

 

Kendedan koko tarkoitus on toimia luonnon kanssa vuorovaikutuksessa ja jopa parantaa ympäristöä, johon se sijoittuu. Siinä missä aiemmin oli eloton pysäköintialue, sijaitsee nyt rakennus, joka toimii metsän kaltaisesti.

 

Rakennus ei ole yhteydessä viemäriverkkoon, vaan kaikki sen käyttämä vesi käsitellään omassa järjestelmässä. Kendedassa on kompostoivia käymälöitä ja harmaan veden kierrätysjärjestelmä, mikä tarkoittaa, että kaikki vesi palautetaan puhdistettuna takaisin joko rakennuksen käyttöön tai maaperän kautta luontoon. Rakennuksen ympärillä olevat kosteikot ovat paitsi ilo silmälle, myös olennainen osa harmaan veden käsittelyä.

 

Kosteikon eliöstö lisää myös alueen luonnon monimuotoisuutta, jota täydentää rakennuksen katolle sijoitetut mehiläistarha ja viljelyalueet.

Ei vain kierrätystä, vaan jätteen vähennystä

 

Kendeda on uskomaton esimerkki jätteiden hallinnasta ja kiertotaloudesta. Rakentamisessa käytettiin runsaasti kaatopaikalta haettua materiaalia, jonka määrä oli suurempi kuin mitä sinne vietiin. Kendeda on siis loistava esimerkki myös kiertotaloudesta.

 

Rakennuksessa hyödynnettiin myös puutavaraa toisesta Georgia Tech -kampuksella sijaitsevasta rakennuksesta. Purkumateriaalin lisäksi talossa hyödynnettiin jopa tuulen kaatamat puut ja ne kaikki löysivät paikkansa talon lattioista, portaista, pöytälevyistä ja penkeistä.

 

Myös elokuvateollisuus antoi osansa rakentamiseen: rakennuksen lattioihin käytettiin purettuja elokuvalavasteita.

 

Hyvinvointia jo rakennusaikana

 

Skanskalle on tärkeää, että rakentamamme talot edistävät sen käyttäjien hyvinvointia. Kendedassa tämä tavoite saavutettiin jo ennen talon valmistumista.

 

Projekti ylitti Living Building Challengen kriteerit edistämällä oikeudenmukaisuutta ja osallistavaa yhteisöllisyyttä. Skanska tarjosi rakennuspaikalla koulutusta ja työtä asunnottomille miehille yhteistyössä Georgia Works! -järjestön kanssa. He työskentelivät rinta rinnan Skanskan tiimin ja alihankkijoiden kanssa lisäten osaamistaan rakentajina. Yhteistyön tarkoitus oli auttaa ihmisiä asunnottomuudesta kohti omavaraisuutta.

 

Kendeda edistää hyvinvointia myös teknisiltä ratkaisuiltaan. Talo on avoin kävijöille ja se tarjoaa luonnollisesti päivänvaloa, tarvittaessa varjoa, raikkaan sisäilman ja jatkuvan yhteyden ympäröivään luontoon.

Säästöä joka suunnasta

 

Kun rakennus on täynnä toinen toistaan innovatiivisempia ratkaisuja, luulisi rakentamisen tulevan kalliiksi.

 

Kendeda oli rakennuskustannuksiltaan 13 prosenttia kalliimpi, jos verrataan sitä ”vastaavaan” rakennukseen Georgia Tech -kampuksella. Tosiasiassa vertailukelpoista rakennusta kampukselta ei kuitenkaan löydy. Ja syy siihen on Kendedan innovaatiot energian ja veden osalta.

 

Kendeda käyttää vain yhden kolmasosan vastaavan rakennuksen tarvitsemasta energiasta ja tuottaa 200 prosenttia enemmän energiaa kuin se kuluttaa. Tämä saadaan aikaan katon aurinkopaneeleilla, jotka eivät ainoastaan kerää lämpöä vaan toimivat varjoina, jotka vähentävät viilentämisen tarvetta. Automaattiset ikkunasuojat auttavat osaltaan lämmittämään tai viilentämään rakennusta sääolosuhteiden mukaan päästäen valoa sisään tai sulkien sen ulos.

 

Kendedassa on passiivinen ilmanvaihto ja ilman luonnollista kiertoa tehostavat kattotuulettimet, jotka pyörivät hitaasti ja liikuttavat suuria määriä ilmaa koko rakennuksessa. Ne tasapainottavat lämpötilaa eri puolilla rakennusta ja käyttävät huomattavasti vähemmän energiaa kuin perinteinen ilmastointijärjestelmä.

 

Kun listaan lisätään aiemmin käsitellyt ratkaisut, voitaneen todeta, että huolimatta hieman suuremmista rakennuskustannuksista, Kendedassa ollaan niin sanotusti voiton puolella.

 

Tiennäyttäjä kestävämpään rakentamiseen

 

Kendeda Building on paljon enemmän kuin rakennus. Se on osoitus siitä, miten perinteisiä normeja mullistamalla voidaan kääntää rakentamisen ympäristövaikutukset positiivisiksi – ei vain vähentää niitä. Kendeda toimii yhtä aikaa opiskelupaikkana, oppimateriaalina sekä esikuvana tulevaisuuden arkkitehdeille ja rakentajille.