Helsingin Mannerheimintiellä sijaitsevan M117-toimistotalon tilat uudistettiin WELL-kriteerien mukaisesti tukemaan työhyvinvointia, kertoo Krista Niemi.
Vajaa kymmenen vuotta sitten rakennettu toimistotalo M117 Helsingin Mannerheimintiellä uudistettiin vastikään. Uudistuksen myötä talolle myönnettiin WELL Core -sertifikaatin kultataso. Nyt talo täyttää erittäin korkean tason työhyvinvoinnin mahdollistajana.
”Ja se on paljon muuta kuin tuoli ja työpöytä”, naurahtaa Krista Niemi, Skanska CDF Oy:n rakennuttajapäällikkö. ”Toimistossa olosuhteet ovat yleensä kotitoimistoa paremmat aina valaistuksesta työergonomiaan, ääniympäristöön ja ilmanvaihtoon.”
WELL-sertifikaatti määrittelee kymmenen osa-aluetta, jotka luovat työhyvinvointia. Työnantajalla on mahdollisuus varmistaa niiden toteutuminen vain toimistotiloissa. Hyvä esimerkki tästä on myös terveellinen ravinto, yksi osa-alueista.
”Ainakin allekirjoittaneella kotilounaat jäävät huonommiksi lounasravintolaan verrattuna. M117:n ravintolassa tarjoillaan terveellisiä vaihtoehtoja, ravintoselosteet löytyvät helposti ja allergeenit on huomioitu.”
Talo täynnä vuorovaikutusta
WELL-ajattelu ulottuu kuitenkin perusasioita pidemmälle. Olennainen osa työhyvinvointia on yhteisöllisyys. Skanska CDF Oy:n vuokraus- ja markkinointijohtaja Michael Ekströmin mielestä toimiston suurinta antia ovatkin työkaverit.
”Yhdessäolo ja yhteinen ideointi ovat yritysten suurinta voimavaraa. Samalla vahvistuu tunne siitä, että on osa jotain suurempaa yhteisöä. Työympäristön pitää siis innostaa ihmiset tulemaan toimistolle”, Ekström sanoo.
Visuaalisen ympäristön tärkeyttä ei voi ylikorostaa. Kaikki edistysaskeleet eivät siis ole teknisiä, vaan myös kokemuksellisia. Waulla on väliä.
”Vaikka itse sanonkin, M117:ssä on todella hieno aula. Siellä on paljon viherelementtejä, puuta ja erilaisia paikkoja, missä tavata muita ihmisiä. Kun tarjolla on erilaisia mukavia tiloja, tulee päivän aikana liikuttua enemmän kuin kotona”, Niemi kertoo.
Varmaa ja helppoa hyvinvointia
WELL-sertifikaatti ei ole mikään kumileimasin, jolla hyvinvointiasiat kuitataan. Sertifiointi on voimassa kolme vuotta kerrallaan ja sinä aikana toteutetaan vuotuisia seurantamittauksia.
”Hyvinvoinnin toteutuminen ei siis jää vain paperitasolle, vaan sitä pitää aidosti ja todennetusti ylläpitää kiinteistössä, jos sertifikaatin haluaa uusia”, Niemi kertoo.
Muissa Pohjoismaissa WELL-sertifikaatti on jo hyvin tunnettu, ja asiakkaat osaavat myös vaatia sitä, koska se tuo heille helpon takuun siitä, että toimitila on turvallinen ja edistää hyvinvointia. Skanskan tulevat kohteet Suomessa tulevatkin olemaan WELL-standardisoituja taloja.
Lopulta hyvinvointi näkyy siellä viivan alla.
Kun kilpailu osaajista kiristyy, yrityksen tiloillakin on oma roolinsa. Toimitiloilla luodaan yrityskuvaa ja jopa kilpailuetua. Hyvinvointia tukevat ja näyttävät tilat ovat suuri hyöty esimerkiksi rekrytointivaiheessa, uskoo Ekström.
”WELL-sertifiointi tarjoaa vuokralaiselle erittäin hyvän tarinan. WELL-sertifioituun taloon muuttaminen kertoo työntekijöille asiakkaille siitä, mitkä asiat yritykselle ovat tärkeitä. Unohtamatta sitä, että hyvinvoivat työntekijät ovat tuottavia työntekijöitä. Lopulta hyvinvointi näkyy siellä viivan alla.”
WELL-sertifiointi on tutkimustietoon perustuva kolmannen osapuolen myöntämä sertifiointi, jolla voidaan osoittaa, että tilat tukevat käyttäjien hyvinvointia.
Sertifikaatin kymmenen aihepiiriä:
- Laadukas sisäilma
- Puhdas juomavesi ja säästeliäs vedenkäyttö
- Terveellinen ruoka
- Laadukas, toiminnallinen valaistus ja luonnonvalon hyödyntäminen
- Liikkuminen ja fyysisten aktiviteettien edistäminen
- Lämpöviihtyvyys, miellyttävä ja tasainen lämpötila
- Miellyttävä akustiikka
- Turvalliset ja sisäilman kannalta terveelliset materiaalit
- Hyvinvointia tukevat tilaratkaisut
- Yhteistyöhön kannustavat tilaratkaisut
Lue lisää